Ποιοι φιλοξενούνται

Το Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών Η ΕΛΠΙΔΑ λειτουργεί και φιλοξενεί ογκολογικούς ασθενείς από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Ορεινή Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία), την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά, τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα και αλλού σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη των ιατρών των νοσοκομείων της ευρύτερης περιοχής.

Πραγματοποιούνται διανυκτερεύσεις και από διάφορες περιοχές της χώρας όπως Μεσσηνία, Νάξο, Μήλο, Αττική, Λαμία, Λακωνία, Κρήτη, Εύβοια, Κόρινθο, Αργολίδα, Ιωάννινα έως και την Καβάλα και αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο παροχής των υπηρεσιών υγείας από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας στους ασθενείς με καρκίνο, καθώς και στους ασθενείς της μεταμόσχευσης μυελού του ΠΓΝΠ.

Εκτός από τη φιλοξενία και τις ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που παρέχονται, οργανώνονται συχνά μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική, ως ανιδιοτελής προσφορά, επετειακές συγκεντρώσεις, θρησκευτικές και ομάδες δημιουργικής απασχόλησης. Συνεργαζόμαστε με τον ΟΑΕΔ, τη Βυζαντινή Χορωδία του Ε.Α.Π., κ.α.

Το μόνιμο προσωπικό του Ιδρύματος απαρτίζεται από τον αναπληρωτή Προϊστάμενο Διεύθυνσης, την υπεύθυνη διοικητικού-οικονομικού, την κλινική ψυχολόγο, την κοινωνική λειτουργό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Το Ίδρυμα συνάπτει συμβάσεις έργου με εξωτερικούς συνεργάτες για λογιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαριότητας, μεταφοράς φαγητού και συντήρησης κήπου.

Οι ασθενείς και οι συνοδοί συνεργάζονται με το προσωπικό του Ιδρύματος και τις ομάδες στήριξης και συνδιασκεδάζουν. Αναπτύσσονται έτσι σχέσεις πιο πολύ οικογενειακές, φιλικές και όχι ιδρυματικές.

Οι ασθενείς και συνοδοί τους για να φιλοξενηθούν στο Ίδρυμα απαιτείται να έχουν παραπεμπτικό από τον θεράποντα ιατρό για την ανάγκη παραμονής τους, στο οποίο αναγράφεται ο αναγκαίος χρόνος παραμονής τους. Οι μεν ασθενείς φιλοξενούνται δωρεάν, οι δε συνοδοί καταβάλλουν 10€ την ημέρα συμβολικά για φαγητό και ύπνο.

Η παραμονή των ασθενών στο Ίδρυμα συμβάλλει στη συστηματική εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής τους, απαραίτητη για την ευνοϊκή πορεία της νόσου. Επειδή οι φιλοξενούμενοι ασθενείς προέρχονται από περιοχές εκτός Πατρών με τη διαμονή τους στο Ίδρυμα ελαχιστοποιείται η ταλαιπωρία τους και το κόστος των μετακινήσεων τους χωρίς να διακόπτεται η θεραπεία.

Είναι γνωστή σε όλους μας η ανησυχητική και αλματώδης αύξηση της συχνότητας των ογκολογικών παθήσεων σε όλες τις ηλικίες καθώς και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, που μαστίζουν τη χώρα μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα προσφέρει, σαν πρωτοπόρο και μοναδικό στην περιοχή μας, μεγάλη ανακούφιση και βοήθεια στους πάσχοντες συνανθρώπους μας στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.